Русия и Израел постигат напредък в изготвянето на споразумение за взаимно признаване на военната служба. Това съобщава израелското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, след разговорите в Тел Авив между ръководителите на министерствата на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Авигдор Либерман.

"Израелското министерство на отбраната изразява надежда, че през следващите два месеца работата по споразумението ще бъде завършена", коментират от министерството.

Споразумението има за цел да гарантира, че гражданите, които са служили в една от двете страни, не са длъжни да го правят в другата. Благодарение на този документ, притежателите на двойно гражданство, които са служили в израелската армия, ще бъдат освободени от служба във въоръжените сили на Русия.

Шойгу: Войната в Сирия е към края си

Шойгу: Войната в Сирия е към края си

Борбата с тероризма и положението в Близкия изток са темите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в разговори с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Израел няма да позволи на Иран да създаде бази в Сирия.

"Разговорите обсъдиха опитите на Иран да създаде военни бази в Сирия", коментира премиерът. "Иран трябва да разбере, че Израел няма да позволи това", се казва в изявлението на Нетаняху.

На срещата са обсъждани и въпроси за ядрената сделка с Иран. Премиерът Нетаняху заяви, че ако ядрената програма на Иран и споразумението не се променят, то до 8-10 години, Иран ще разполага с ядрен арсенал.

Решението на Тръмп за Иран е правилно, убеден Нетаняху

Решението на Тръмп за Иран е правилно, убеден Нетаняху

Тръмп обяви преразглеждане на сделката

Израел не подкрепя никоя от страните в конфликта в Сирия и не участва в преговорите по споразумението.

В същото време, израелски самолети редовно извършва нападения в съседните арабските държави срещу бойците на ливанската шиитска група "Хизбулла", участваща в боевете на страната на сирийските правителствени сили.

Израелски бойни самолети унищожиха сирийска ПВО батарея С-200

Израелски бойни самолети унищожиха сирийска ПВО батарея С-200

Преди атаката армията е уведомила Русия за намерението си

Нетаняху е последователен противник на споразумението за ядрената програма с Иран. 

Многократно е определял сделката за лоша и призовава да бъде отменена или променена.