Израел одобри строителството на още 3000 нови жилища на Западния бряг, в допълнение към 2500 обявени миналата седмица.

Строителството на повече от 2000 жилища ще започне веднага, се посочва в съобщение на израелското Министерство на отбраната, цитирано от "Индипендънт".

В съобщението се посочва, че министърът на обраната Авигдор Либерман и премиерът на Израел Бенямин Нетахяху са се съгласили да одобрят строителството на жилищата.

Изборът на Доналд Тръмп, който обеща да оказва много по-голяма подкрепа на Израел, отколкото предшественика си, окуражи действията за заселване.

Решението идва дни, след като правителството одобри допълнителни 2500 жилища на Западния бряг и още стотици в източен Йерусалим.

Израел одобри нови 2 500 жилища на Западния бряг, Палестина иска действия от света

Израел одобри нови 2 500 жилища на Западния бряг, Палестина иска действия от света

Еврейската държава изпълнява обещанията си да разшири

Палестинците твърдят, че двата района, окупирани от Израел през 1967 г. по време на близкоизточната война, са части от бъдеща държава.

Новината идва, когато Израел се подготвя да изкорени незаконното заселване на Западния бряг.

Израелската армия нареди на жителите на Амона да освободят района в рамките на 48 часа, дни преди крайния срок за неговото разрушаване.

През 2014 г. Върховният съд на Израел реши, че Амона е построен на частна палестинска земя и трябва да бъде разрушен. По-късно той определи 8 февруари като крайна дата за разрушаването.

Амона е най-голямото от 100 незаконно изградени селища на Западния бряг.

На снимки на ЕПА се вижда как израелските заселници горят гуми и блокират входа за предстоящото извеждане от незаконното еврейско селище Амона. Израелската полиция е разположила 3000 униформени около селището в навечерието на предстоящото изгонване.