Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли многостранната инициатива за мир на Франция, след като той се срещна с френския си колега Манюел Валс, като вместо това предложил провеждането на преки преговори с палестинския президент Махмуд Абас в Париж, съобщава „Франс прес”.

Валс уточнил, че ще говори с президента Франсоа Оланд относно предложението на Нетаняху.

Преките преговори с палестинците са „единственият начин да се пристъпи към мир”, коментира Нетаняху. Той предложил различна от френската инициатива, а именно - разговори лице в лице с Абас в Париж.

Манюел Валс е на посещение в Израел и палестинските територии, за да придвижи напред плана на страната си за подновяване на израелско-палестинските опити за постигане на мир.

Абас е приветствал френската инициатива за провеждане на среща на външните министри на различни страни на 3 юни, без на срещата да присъстват израелски и палестински представители.

Друга конференция след това ще се проведе през есента, вече в присъствието на израелски и палестински представители, гласи още планът на Франция. Целта е в края на краищата подновяване на преговорите, които биха довели до създаването на палестинска държава.

Нетаняху разкритикува инициативата и призова за директни преговори между двете страни.

Преговорите между израелците и палестинците са в застой, откакто ръководената от САЩ инициатива се провали през април 2014 г.

Нетаняху многократно е предлагал да се срещнат с Абас за преки преговори.