Израел отхвърли призивите за независима разследване, след като войници убиха 16 палестинци и раниха стотици след голяма демонстрация, която доведе до сблъсъци по границата с ивицата Газа, съобщава АФП.

Правозащитни организации питат израелската армия относно използването на оръжия в петък, най-кървавият ден след войната през 2014 г., а палестинците обвиняват войниците, че обстрелват протестиращи, които не представляват заплаха.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, призоваха за независимо разследване.

Вчера САЩ блокираха проекторешение на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за ограничения и разследване на насилието. 

САЩ блокира декларация на Съвета за сигурност за разследване на убийствата на палестинци

САЩ блокира декларация на Съвета за сигурност за разследване на убийствата на палестинци

САЩ и Израел са големи съюзници

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху похвали военните действия за "охрана на границите на страната", а министърът на отбраната Авигдор Либерман заяви, че протестите не са "Уудсток фестивал".

Либерман заяви, че призивите за независимо разследване са лицемерни и днес повтори отказа си за такова разследване. "Няма да има анкетна комисия. Тук няма да има такова нещо. Ние няма да си сътрудничим с комисията за разследване", коментира той.

Нетаняху от своя страна отговори и на турския президент Ердоган за острата му критика за "нехуманната атака" на Израел в Газа.

"Най-моралната армия в света няма да слуша лекции за морал от някой, който от години бомбардира цивилни безразборно", коментира Нетаняху.

Нетаняху поздрави армията за убитите палестинци

Нетаняху поздрави армията за убитите палестинци

Протестът в Газа завърши с 16 убити и хиляди ранени