САЩ са блокирали проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за сдържаност в Ивицата Газа и се настояваше за разследване на обстоятелствата около убитите от израелската армия 16 палестинци, съобщава "Франс прес", позовавайки се на дипломатически източници.

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Вчера в Газа бяха убити най-малко 16 палестинци

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска "независимо и прозрачно разследване" на кръвопролитните сблъсъци, избухнали при протест на десетки хиляди палестинци в петък край границата на Ивицата Газа с Израел.

От името на арабските страни членки на Съвета за сигурност Кувейт внесе в петък проектодекларация в този смисъл. В текста се призоваваше за независимо и прозрачно разследване на насилието и се изразяваше дълбоко безпокойство за положението на границата между Ивицата Газа и Израел.

Нетаняху поздрави армията за убитите палестинци

Нетаняху поздрави армията за убитите палестинци

Протестът в Газа завърши с 16 убити и хиляди ранени

САЩ са възразили срещу текста и са настояли, че няма да го подкрепят. В проектодекларацията също се потвърждаваше правото на палестинците на мирен протест и се изразяваше скръбта на членовете на Съвета "от загубата на живот на невинни палестинци".