Палестинците отбелязват ден на национален траур заради най-малко 16-те души, убити вчера в сблъсъци или застреляни от израелски войници на границата между Ивицата Газа и Израел, съобщават световните информационни агенции.

Хиляди хора присъстват на погребенията на убитите. Стотици палестинци бяха ранени в началото на протестите под наслов "Велик марш на завръщането", които е предвидено да продължат до средата на май. Палестинците настояват да получат право да се завърнат в бившите домове на семействата си, които сега се намират на територията на Израел.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване на обстоятелствата около убитите вчера палестинци. Той настоя за сдържаност на замесените страни от каквито и да е действия, които биха могли да доведат до още жертви.

Израелските власти твърдят, че техните войници са открили огън, след като са избухнали размирици.

Вчерашният ден беше най-кръвопролитният в израелско-палестинския конфликт от войната в Газа през 2014 г. насам. Съветът за сигурност на ООН осъди насилието след извънредно заседание.

Израел стреля на месо срещу масов протест на палестинците в Газа
Обновена

Израел стреля на месо срещу масов протест на палестинците в Газа

Започна "Великия марш на завръщането" на палестинците

В писмено изявление преди заседанието на Съвета за сигурност посланикът на Израел в ООН Дани Данон хвърли вината за кръвопролитията върху "Хамас" - палестинската екстремистка групировка, която контролира Ивицата Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас от своя страна настоя, че израелските власти носят "пълна отговорност" за жертвите.

Протестите бележат началото на завръщането ни в Палестина, обяви "Хамас"

Протестите бележат началото на завръщането ни в Палестина, обяви "Хамас"

Предупредиха Тръмп, че няма да се откажат от Йерусалим

Протестиращите се завръщат в издигнатите лагери от шатри край границата, като се подготвят протестите да бъдат възобновени.

Заснето видео от вчерашните сблъсъци показва, че палестинец е бил прострелян в гръб от израелски войници, докато се е отдалечавал от граничната ограда.

ООН бистри Газа

ООН бистри Газа

Наорежението расте