Най-малко 13 палестинци са били убити и над 1000 са били ранени при сблъсъци и огън от страна на Израел в Ивицата Газа. Това обявиха палестински официални лица, след като около 20 хил. палестинци се събраха на голям протест по границата между Ивицата Газа и Израел, съобщават световните информационни агенции.

Израелската армия съобщи за "размирици" на шест места в палестинския анклав и обяви, че стреля "срещу главните подстрекатели". 

Също така израелски танк e открил огън по двама заподозрени след подозрителна активност близо до оградата, която отделя Газа от Израел.

Според здравното министерство в Газа над 1000 души са били ранени при огън с бойни и гумени куршуми

Палестинците са издигнали шатри на границата за 6-седмичен протест, наречен "Великия марш на завръщането". Основните места на протестите в Газа са Рафах и Хан Юнис в южната част на Газа, ел Бурейж и град Газа в централната част на палестинския крайбрежен анклав и Джабалия в северната част.

Палестинците настояват на бежанците да им бъде разрешено да се завърнат в жилищата си, които сега се намират на територията на Израел. 

Израелската армия надзирава отцепена зона по границата с Газа, в която не се допускат хора, като причина за това изтъква съображения за сигурност. Израел предупреди палестинците да не се доближават до огражденията за сигурност.

"Хамас", палестинската екстремистка групировка, която контролира Ивицата Газа, обвини Израел, че се опитва да сплаши палестинците убийството на двамата палестинци и като ги призовава да не участват в протестите.

Протестите бележат началото на завръщането ни в Палестина, обяви "Хамас"

Протестите бележат началото на завръщането ни в Палестина, обяви "Хамас"

Предупредиха Тръмп, че няма да се откажат от Йерусалим

Израелското министерство на външните работи заяви, че протестът е "умишлен опит за провокиране на конфронтация с Израел" и че "отговорността за каквито и да е сблъсъци се носи единствено от Хамас и други участващи палестински организации".

Палестинските здравни власти уточниха, че сред загиналите е палестински земеделец - 27-годишният Омар Самур, и заявиха, че при инцидента е бил ранен и друг човек.

Очевидци посочват, че двамата мъже са били ударени от танков огън, докато събират магданоз на полето.

Междувременно медии съобщават, че израелската армия е използвала безпилотни самолети за пускане на сълзотворен газ за разпръскване на протестиращите.

Президентът на Палестина Махмуд Абас обяви ден на национален траур.

Протестите под наслов "Великият марш на завръщането" започват днес, тъй като на 30 март се отбелязва Деня на Земята, в който са убити шестима протестиращи от израелските сили за сигурност по време на демонстрации заради конфискация на земи през 1976 г.

Протестът трябва да приключи на 15 май, който палестинците наричат "Накба" (катастрофа) и в който се отбелязва разселването на стотици хиляди палестинци по време на конфликта около създаването на Държавата Израел през 1948 г.