Днешните протестни демонстрации по границата на Израел с Ивицата Газа бележат началото на завръщането на палестинците в "цяла Палестина". Това обяви лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания в реч по време на протестите, съобщават израелските медии.

Израел стреля на месо срещу масов протест на палестинците в Газа
Обновена

Израел стреля на месо срещу масов протест на палестинците в Газа

Започна "Великия марш на завръщането" на палестинците

"Ние сме тук, за да обявим днес, че нашият народ няма да се съгласи да запази "правото си на завръщане" само като лозунг", изтъкна той, като добави, че т. нар. "Велик марш на завръщането" също така има за цел изпращането на послание до американския президент Доналд Тръмп, че палестинците няма да се откажат от правото си върху Йерусалим.

Заканите на лидера на "Хамас" дойдоха, след като осем палестинци бяха убити и повече от 500 бяха ранени от израелски войници, след като серията от масови протести започнаха в района на оградата, с която Ивицата Газа е отделена от територията на Израел.

Хиляди палестинци се събраха на границата на Газа, за да вземат участие в протестите, като през деня се очаква още много палестинци да участват.

Израелската армия обяви, че стреля по "подстрекатели" на протестите. Според израелска телевизия един от убитите палестинци е бил заподозрян, че се опитвал да заложи взривно устройство на оградата.

Организаторите на протеста твърдяха, че той ще бъде мирен, но израелските власти и израелските въоръжени сили се подготвиха за очаквано разпалване на напрежението по границата на анклава, който е контролиран от "Хамас".

От израелската армия заявиха, че протестиращите горят гуми и хвърлят камъни по войниците от другата страна на оградата.

Израелските власти многократно предупредиха палестинците да не се доближават до оградата по време на протестите чрез социалните медии, брошури, хвърлени от самолети и изявления по медиите.

Лидерите на "Хамас" заявиха през последните няколко дни, че протестите ще бъдат "мирни" и "ненасилствени". Те обаче също така предупредиха, че палестинците няма да стоят безучастно, ако Израел използва сила, за да разпръсне протестиращите.

В изявление на "Хамас", които според Израел са терористична групировка, която се стреми да унищожи Израел, призоваха палестинците "да участват ефективно във Великия марш на завръщането и да останат мирни за постигането на целта на това събитие".

Халил ал Хая, високопоставен член на "Хамас", подчерта, че палестинците не се страхуват от заплахите на Израел да спре демонстрантите да се доближават до границата.