Израел щурмува квартал в град Газа в четвъртък, казвайки на палестинците, че трябва да се придвижат на юг, и бомбардира южния град Рафах в, според Тел Авив, последните етапи от операция срещу бойците на Хамас в района.

Жителите на квартал Шеджая в град Газа казаха, че са били изненадани от танкове и дронове, които стреляли в ранния следобед, след тежка бомбардировка през нощта.

"Звучеше така, сякаш войната започва отначало, поредица от бомбардировки, които унищожиха няколко къщи в нашия район и разтърсиха сградите", каза Мохамад Джамал, 25-годишен, жител на град Газа, пред Ройтерс чрез приложение за чат.

Палестинската гражданска служба за извънредни ситуации съобщи, че има съобщения за убити и ранени хора в Шеджая, но техните екипи не са успели да стигнат до тях поради продължаващата офанзива. Съобщава се, че трима души са убити там при предишния атентат, като петима са убити в квартал Сабра.

Въоръженото крило на съюзника на "Хамас" Ислямски джихад заяви, че е детонирала предварително поставено взривно устройство срещу израелски танк източно от Шеджая.

Израел обвинява екстремистите, че се крият сред цивилни и казва, че предупреждава разселените хора да се махнат от пътя на неговите операции срещу бойците.

"До всички жители и разселени хора в района на Шуджая и новите квартали... За вашата безопасност трябва незабавно да се евакуирате на юг по улица Салах ал-Дин до хуманитарната зона", говорителят на армията Авичай Адрейе публикува на X.

Жителите и медиите на "Хамас" казаха, че хората от източното предградие са бягали на запад под обстрел, тъй като Израел е блокирал пътя на юг. Няма коментар от израелската армия.

Повече от осем месеца след началото на войната на Израел срещу Газа, предизвикана от водената от Хамас трансгранична атака на 7 октомври, хуманитарни служители казват, че анклавът остава изложен на висок риск от глад , като почти половин милион души са изправени пред "катастрофална" продоволствена несигурност.

САЩ задържат още доставката на тежки бомби за Израел

САЩ задържат още доставката на тежки бомби за Израел

Други оръжия на САЩ обаче, ще продължат да се доставят, заяви Джейк Съливан