Висшите сътрудници на президента на САЩ Джо Байдън казаха на гостуващия министър на отбраната на Израел тази седмица, че Вашингтон ще продължи да задържа единична доставка на тежки бомби за Израел, докато въпросът се преразглежда, каза в сряда високопоставен американски служител, цитиран от "Ройтерс".

Служителят, информирайки репортерите за срещата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан с министъра на отбраната Йоав Галант, каза, че съюзниците продължават да обсъждат единичната доставка на мощни боеприпаси, която беше спряна от Байдън през май поради опасения, че могат да причинят повече смъртни случаи на палестински цивилни в Газа .

Без да дава подробности, Съливан каза, че други оръжия на САЩ ще продължат да се доставят в Израел, докато се бори с бойците на "Хамас" в Газа и се изправя срещу бойци на ливанската "Хизбула" на северната си граница, където засилените враждебни действия предизвикаха страхове от по-широк регионален конфликт.

Галант предупреди по време на посещението си, че Израел е в състояние да върне Ливан "обратно в каменната ера" във всяка война с подкрепяната от Иран "Хизбула", но подчерта, че неговото правителство предпочита дипломатическо решение, преследвано от Съединените щати.

Приключвайки пътуването си, Галант каза в сряда, че е имало значителен напредък по въпроса за доставките на американски боеприпаси за Израел, добавяйки, че "препятствията са били отстранени".

Галант и американски служители се опитаха да охладят напрежението след неотдавнашните твърдения на премиера Бенямин Нетаняху, че Вашингтон задържа оръжия, което накара помощниците на Байдън да изразят разочарование и объркване от забележките на израелския лидер.

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Нетаняху обвинява САЩ, че задържат оръжия за Израел, въпреки че досега е спряна само една доставка от началото на войната

През май Съединените щати спряха доставката на бомби от 900 килограма и 220 килограма поради загриженост относно въздействието, което биха могли да окажат в гъсто населените райони в Газа във войната, която започна със трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври. Но Израел все още трябва да получи други американски оръжия на стойност милиарди долари.

"Ние провеждаме дискусии, за да намерим окончателно решение", каза високопоставеният американски служител при условие за анонимност. "Но мисля, че президентът изрази опасенията си относно тази една пратка и това са много основателни опасения."

Официалното лице призна, че има "тесни места" в някои доставки на оръжия за Израел, но приписа това на "сложна бюрократична система" за одобряване на военна помощ, а не на някакво умишлено забавяне.

Галант каза, че също така е обсъдил с американски служители необходимостта от разрешаване на "ситуацията със сигурността на север", настоявайки, че Израел не може да приеме "военни формирования" на "Хизбула" на границата с Ливан.

Блинкън уверил Нетаняху в отмяната на ограниченията върху оръжията за Израел

Блинкън уверил Нетаняху в отмяната на ограниченията върху оръжията за Израел

Администрацията на Байдън работи по въпроса

Размяната на обстрели и ракетни удари доведе до евакуацията на десетки хиляди хора от двете страни, а ескалацията предизвика страхове от тотална война.

"Не искаме война, но се готвим за всеки сценарий", каза Галант пред репортери.

Галант каза, че също така е изложил на американски служители предложение на три нива за управление на ивицата Газа след войната, което ще включва местни палестинци, регионални партньори и САЩ, но не и Израел или Хамас. Той обаче предложи на репортерите малко конкретика и каза, че "това е дълъг и сложен процес, който зависи от много неща".

Администрацията на Байдън многократно е призовавала Израел да изработи реалистичен следвоенен план за Газа, предупреждавайки, че липсата на такова споразумение може да предизвика хаос.

Галант каза, че е обсъдил и прехода на Израел към следващата фаза в Газа. Израелската армия казва, че се готви да премине към операции с по-нисък интензитет срещу останалите бойци на "Хамас".

Израел се закани на Ливан да вземе мерки срещу "Хизбула"

Израел се закани на Ливан да вземе мерки срещу "Хизбула"

Не се уточнява какви ще бъдат те

Друг фокус на срещите на Галант беше Иран, заклетият регионален враг на Израел.

Въпреки че Израел изрази нарастваща тревога относно ядрената програма на Иран, американският служител цитира оценки на разузнаването, че Техеран "в момента не следва процедурите и процесите, които биха били необходими за разработването на взривно ядрено устройство". Но длъжностното лице добави, че Иран наскоро е предприел някои "провокативни стъпки" в тази посока.

САЩ и Израел, каза служителят, работят за пренасрочване на стратегическия диалог за Иран. Среща, насрочена за миналата седмица, беше отменена след критиките на Нетаняху.

Иран твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели.

Израел атакува на север и на юг в Газа, а палестинците гладуват

Израел атакува на север и на юг в Газа, а палестинците гладуват

Тежките боеве в Рафах продължават