Хизбула обяви, че е извършила координирани удари с ракети и дронове срещу девет израелски военни обекта, засилвайки враждебните действия на южната граница на Ливан за втори пореден ден, предава Ройтерс.

Нападенията бяха извършени в отговор на израелски удар във вторник, който уби високопоставен командир на Хизбула. Според ливански източник по сигурността, това е най-голямата атака, извършена от Хизбула от октомври, когато групата започна да размена огън с Израел на фона на войната в Газа.

В ранните часове на петък, удар върху сграда източно от ливанския пристанищнен град Тир доведе до смъртта на една цивилна жена и рани над десет души, много от които деца, според два ливански източника по сигурността. Израелската армия заяви, че разследва инцидента.

"Хизбула" пак изстреля десетки ракети срещу Израел

"Хизбула" пак изстреля десетки ракети срещу Израел

Двама души са ранени от шрапнели

Хизбула заяви, че е изстреляла залпове от ракети "Катюша" и "Фалаг" към шест израелски военни обекта. Телевизията на Хизбула, "Ал-Манар", съобщи, че са били изстреляни над 100 ракети едновременно. В допълнение, Хизбула е използвала атакуващи дронове срещу щабовете на Северното командване на Израел, разузнавателен щаб и военни казарми. Според източник на Ройтерс, това включва изстрелване на поне 30 атакуващи дрона едновременно, което го прави най-голямата дронова атака на групата до момента в осеммесечния конфликт.

В четвъртък, сирени за въздушно нападение прозвучаха в градовете в Северен Израел, а израелски официални лица съобщиха за около 40 изстреляни ракети в следобедите часове. Държавната телевизия Кан излъчи кадри на многобройни въздушни прехващания на ракети над израелски градове, включително в Сафед, на около 12 км от границата. Двама души бяха ранени от осколки, съобщи националната служба за спешна помощ на Израел.

"Хизбула" засипа с ракети "Катюша" Северен Израел

"Хизбула" засипа с ракети "Катюша" Северен Израел

Няма пострадали

Израелските удари са убили над 300 бойци на Хизбула в Ливан - повече отколкото в последната голяма война между страните през 2006 г. Броят на цивилните жертви е около 80. Атаките от Ливан са убили 18 израелски войници и 10 цивилни. Обменът на огън е довел до разселването на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

Лидерите на Г-7, събрани в Италия, изразиха дълбока загриженост относно ситуацията на границата между Израел и Ливан. Говорителят на израелското правителство Давид Менцер заяви: "Дипломатично или военно, мирът ще бъде възстановен в нашия север. Израел ще се защити. Не трябва да има никакво съмнение относно това."

САЩ и Франция посредничат за примирие между "Хизбула" и Израел

САЩ и Франция посредничат за примирие между "Хизбула" и Израел

Подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" отвори втори фронт срещу Израел малко след нападението на "Хамас"