Израел скоро ще вземе "необходимите решения", за да спре атаките от ливанската групировка "Хизбула". Това заяви израелският външен министър Израел Кац. 

"Израел не може да позволи на "Хизбула" да продължи да атакува неговата територия и граждани и скоро ще вземем необходимите решения", написа Кац в X (бивш "Туитър").

Въпреки че Кац не уточни естеството на тези решения, израелски официални лица наскоро заплашиха мащабна война срещу Ливан, ако бойците на "Хизбула" не се изтеглят от граничната зона на север от река Литани.

Във вторник израелската армия одобри оперативни планове за атака, на фона на нарастващото гранично напрежение с Хизбула.

"Хизбула" свързва прекратяването на своите атаки срещу Израел с края на войната на Израел в Ивицата Газа, която започна на 7 октомври 2023 г.

Израел удари оръжеен склад на "Хизбула"

Израел удари оръжеен склад на "Хизбула"

Свален е дрон

Кац също призова "свободния свят" да "застане безусловно" с Израел във войната му срещу това, което той описа като "оста на злото", водена от "Иран и радикалния ислям".

"Нашата война е и ваша война", продължи Кац, твърдейки, "заплахата на Насрала за Кипър е само началото."

Генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала каза в сряда, че Израел планира да използва летищата и въздушното пространство на кипърските гърци, ако собствените му летища бъдат атакувани в случай на пълномащабна война с Ливан.

Той предупреди, че островът, разположен западно от Ливан, ще бъде третиран като "враг" при такъв сценарий.

В отговор правителството на кипърските гърци информира Ливан в четвъртък, че няма намерение да се намесва в настоящия конфликт в каквото и да е качество.

Напрежението се повиши по границата на Ливан с Израел на фона на трансграничните атаки между Хизбула и израелските сили, докато Тел Авив продължава със смъртоносната си офанзива срещу ивицата Газа, която уби над 37 450 души от миналия 7 октомври.

Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да позволи втора Газа

Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да позволи втора Газа

По думите му, мироопазващите сили на ООН работят за успокояване на ситуацията

ООН предупреди в петък Израел и "Хизбула", че светът не може да позволи "втора Газа" в Ливан.