Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е уверил премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че администрацията на Джо Байдън работи за отмяна на ограниченията върху доставките на оръжие за страната му. Това заяви самият Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че на срещата си с Блинкън миналата седмица е изразил признателност за подкрепата, която Съединените щати оказват на Израел от началото на войната срещу палестинската групировка "Хамас" през октомври. Той обаче е заявил и че е "немислимо през последните няколко месеца администрацията да задържа оръжия и боеприпаси за Израел".

Блинкън увери, че администрацията работи "денонощно", за да премахне тези пречки, подчерта Нетаняху.

САЩ може да спрат още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

САЩ може да спрат още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън поиска надежден план за защита на цивилните

"Със сигурност се надявам, че случаят е такъв. Така трябва да бъде", допълни той. "Дайте ни инструментите и ще свършим работата много по-бързо".

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че страната му ще спре да му доставя оръжия, ако израелските сили предприемат голямо настъпление в Рафах - пълен с бежанци град в южната част на Газа.

Дни по-късно израелските сили започнаха офанзивата с мотива, че там се укриват бойци на "Хамас". Те отново подчертаха, че унищожаването на групировката и освобождаването на заложниците са основните цели на Израел.

Вчера "Вашингтон пост" съобщи, че двама ключови демократи в Конгреса на САЩ са се съгласили да подкрепят голяма продажба на оръжия на Израел, която включва 50 изтребителя F-15 на стойност над 18 милиарда долара.

Конгресменът Грегъри Мийкс и сенатор Бен Кардин са подписали сделката под силен натиск от страна на администрацията на Байдън, след като двамата законодатели задържаха продажбата месеци наред, посочи изданието.

САЩ временно преустанови доставката на бомби за Израел

САЩ временно преустанови доставката на бомби за Израел

Причината е офанзивата в Рафах