Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да спре доставката на 3500 бомби за Израел поради опасения, че те могат да бъдат използвани в град Рафах в Газа.

По думите на Блинкън на Израел му липсва "надежден план" за защита на около 1,4 милиона цивилни, укриващи се в южния град на анклава.

Пред ABC News'This Week Блинкън обясни, че президентът Джо Байдън остава решен да помогне на Израел да се защити и че пратката от 3500 бомби е единственият американски оръжеен пакет, който е спрян.

Това може да се промени, каза той, ако Израел започне пълномащабно нападение срещу Рафах - както и твърди, че планира да нахлуе в града, за да изкорени бойците на управляващата групировка "Хамас".

Байдън спира оръжия на Израел при офанзива в Рафах

Байдън спира оръжия на Израел при офанзива в Рафах

След като САЩ временно спряха доставката на бомби за Израел

"Байдън даде ясно да се разбере на Израел, че ако започне тази голяма военна операция в Рафах, тогава има определени системи, които няма да поддържаме и доставяме за тази операция", заяви Блинкен.

"Имаме истински опасения относно начина, по който се използват", допълни той. Израел трябва да има ясен, надежден план за защита на цивилните, който не сме виждали, потвърди държавният секретар на САЩ.

Рафах е дом на около 1,4 милиона палестинци, повечето от които са разселени от други места в Газа поради битки и израелски бомбардировки, на фона на остър недостиг на храна и вода.

Израелската армия продължава "ограничени" операции в Рафах

Израелската армия продължава "ограничени" операции в Рафах

САЩ предложили помощ с разузнавателна информация срещу отказ от офанзива в Рафах