Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в южната част на Ивицата Газа, който е препълнен с вътрешно разселени лица.

"Операциите ни срещу "Хамас" в Рафах остават ограничени и са съсредоточени върху тактически напредък, тактически корекции и военни предимства", се казва в изявление на говорителя на армията Даниел Хагари, цитирано от Der Standart. В него се посочва, че се "избягват гъсто населените райони".

В събота армията призова населението да напусне райони в източната част и за първи път в центъра на града. Първоначално в началото на седмицата Израел започна разполагането на сухопътни войски в източните покрайнини на Рафах. Оттогава са ликвидирани "десетки терористи", разкрити са подземни терористични тунели и са иззети големи количества оръжия, заявява Хагари.

По-специално Хагари посочва, че е открит "подземен маршрут" в Зейтун в центъра на изолираната крайбрежна ивица. Оттук терористите са планирали нападения срещу израелските войски. В района на Зейтун се провежда мащабна военна операция. В източната част на Рафах е открит и тунел.

Освен това десетки оръжия са били иззети от сградата на училище.

Според Хагари са били убити около 30 терористи.

ООН и други агенции предупреждават седмици наред, че израелско нападение над Рафах, който се намира близо до основните пунктове за влизане на помощи в Газа, ще парализира хуманитарните операции и ще причини катастрофален скок в цивилните жертви, при положение, че повече от 1,4 милиона палестинци - половината от населението на Газа, се укриват в района.

Тежки боеве се водят и в северната част на Газа, където "Хамас" вероятно отново се е прегрупирал. Вчера израелски изтребители атакуваха цели в северната част на ивицата Газа, каза говорителят на армията. Сутринта това е било предшествано от евакуация на цивилното население.

"Винаги, когато имаме информация за такива опити на Хамас, ще действаме."

САЩ са предложили на Израел помощ в издирването на лидерите на Хамас в замяна на това да не започне голяма офанзива в Рафах, според информция на вестник "Вашингтон пост". Той се позова на четирима души, запознати с американската дипломация.

Така САЩ щели да помогнат на израелските военни с разузнавателна подкрепа за установяване на местонахождението на лидерите, както и за проследяване на подземните тунели на терористичната организация. Това е част от усилията на американското правителство да предотврати пълномащабно нахлуване в пренаселения с бежанци град Рафах в южната част на затворената ивица Газа.

Освен това американски официални лица също са предложили да предоставят на Израел материална помощ да се изградят палаткови градове за евакуиране на жителите на Рафах, се допълва в съобщението.

"Хизбула" атакувала военна база в Северен Израел

"Хизбула" атакувала военна база в Северен Израел

Напрежение в Близкия изток