Израелският министър на отбраната Амир Перец обяви, че страната му би приела на границата й с Ливан да бъдат разположени временни международни сили, за предпочитане ръководени от НАТО, които да не позволят на Хизбула да я атакува, предаде АП.

Перец уточни, че целта на Израел е ливанската армия да се разположи на границата с Израел, за да предотврати нападения от страна на Хизбула.
В средносрочен период обаче това няма да стане и Израел е съгласен там да бъдат разположени международни сили. Изказването на Перец било направено по време на среща с гостуващия в страната германски министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

От друга страна АП предава, че не е било съобщено нищо нито за формата, нито за времето, когато е възможно части на НАТО да бъдат разположени в Южен Ливан.

Междувременно стана ясно, че папа Бенедикт XVI отново е призовал за незабавно прекратяване на огъня между Израел и Хизбула в Ливан и е насърчил двете страни да започнат преговори.

Главата на римокатолическата църква отправи призива си по време на реч пред поклонници в алпийското селище Ле Комб, където се намира хижата му за отдих.