Командирът на военновъздушните сили на Израел Амикам Норкин разкри, че изтребителят американско производство F-35 е извършил най-малко два въздушни удара, което по думите му е направило Израел първата страна в света, която използва в реални бойни действия невидимия за радарите изтребител, съобщават израелските медии.

"Ф-35 вече провежда летящи мисии. Ние сме първите в света, които провеждат оперативни удари с Ф-35", посочи Норкин на конференция на началници на военновъздушните сили от цял свят, които са на посещение в Израел.

Норкин не е уточнил кога са били извършени тези две нападения.

Израел започна да получава стелт изтребителя от пето поколение от САЩ през декември 2016 г. Самолетът беше обявен за готов за бойни действия приблизително една година по-късно.

Норкин е разкрил оперативните употреби на Ф-35, докато е показвал на военачалниците снимка на изтребителя, летящ над ливанската столица Бейрут, което може да се разглежда като скрита заплаха за базираната в Ливан "Хизбула", която в Израел е обявена за терористична групировка.

Междувременно израелските въоръжени сили са ударили наблюдателен пункт на "Хамас" в южната част на Ивицата Газа по-рано днес в отговор на това, че отделни лица са проникнали на територията на Израел.

"Преди малко редица заподозрени проникнаха в Израел и подпалиха военен пост. В отговор танк на израелските въоръжени сили удари наблюдателен пост в южната част на Ивицата Газа. Няма ранени. Израелските въоръжени сили наблюдават събитията от самото им начало", се посочва в изявление на израелските военни.

По-рано израелските въоръжени сили заявиха, че "нападатели се опитаха да обстрелват израелско превозно средство близо до село Наама, западно от Рамалла".