Израел обяви, че ще плати на хиляди африкански мигранти, живеещи нелегално в страната, да напуснат, заплашвайки ги със затвор, ако бъдат заловени след края на март, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви публично по време на заседание на правителството, на което се е обсъждал въпроса с плащането на мигрантите, че граничната ограда, която Израел завърши през 2013 г. по границата си с Египет, ефективно е спряла потока от "нелегални нарушители" от Африка, след като около 60 хил. са преминали границата в пустинята.

Огромното мнозинство е дошло от Еритрея и Судан, като мнозина са обявили, че са избягали от война и преследване, както и от икономически затруднения, но Израел ги третира като икономически имигранти.

Планът, който стартира тази седмица, предлага на африканските имигранти по 3 500 долара от израелското правителство и безплатен самолетен билет, за да се върнат вкъщи или да отидат в "трети страни", които правозащитни организации посочват, че са Руанда и Уганда.

"Депортирахме около 20 хил. души и сега задачата е да отпратим и останалите", изтъкнал Нетаняху.

Според служител от имиграционната служба на Израел, пожелал анонимност, около 38 хил. имигранти живеят нелегално в Израел, а около 1 420 мигранти се намират в центрове за задържане.

Някои от тях живеят от години в Израел и се препитават с нископлатена работа, която мнозинството от израелците избягват. Израел е предоставил убежище на по-малко от един процент от онези, които са кандидатствали за такова.

Нетаняху нарече имигрантите заплаха за социалната тъкан на Израел и еврейството, а един от министрите ги нарекъл "рак".

Теклит Майкъл, 29-годишен имигрант от Еритрея, живеещ в Тел Авив, заяви в отговор на израелския план, че плащането на пари на други правителства, за да приемат африканци, е сродно с "трафика на хора и контрабандата".