Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова САЩ да признае за несъстоятелна политиката на икономически санкции срещу Иран. Според него единственият начин ислямската страна да се откаже от ядрената си политика е военна намеса, съобщава РИА Новости.

Икономическите санкции, наложени на Иран усложниха живота, но нищо не показва, че ислямската страна ще промени ядрените си дейности, заяви Нетаняху по време на срещата си с американския вицепрезидент Джо Байдън в Ню Орлиънс, в първия ден на официалното си посещение в САЩ.

Според Нетаняху единственият начин да се гарантира, че Иран няма да разработи ядрени оръжия е ислямска държава да се убеди, че срещу нея ще се приложи военна сила, ако не спре ядрената си оръжейна надпревара.

Барак Обама не изключва възможността за военна интервенция, но за момента се опитва да разреши на "ядрения въпрос" по дипломатически път.

„Шесторката" (петте постоянни членове на Съвета по безопасност на ООН и Германия), заедно с МААЕ, поискаха през 2003 година Иран да се откаже от ядрената си програма.

Западът смята, че Иран иска да използва програмата си за обогатяване на уран за производството на атомно оръжие, а Израел и САЩ обявиха, че всички опции са на масата за справяне с ядрените амбиции на Ислямската република.

Техеран отхвърля подозренията на западните сили.

През юни Съветът за сигурност прие Резолюция 1929, с която наложи допълнителни санкции на Иран.

По време на срещата бяха обсъдени и израелско-палестинските мирни преговори, които бяха замразени заради спора около изграждането на нови жилища на Западния бряг.