Израел е поискал от американското правителство да ускори доставката на ракети с малък обхват за израелската армия, информира вестник New York Times.

Американските власти одобриха продажбата на ракети M-26 на Израел преди известно време, отбелязва изданието, но оръжията все още не бяха доставени, когато се разрази кризата в Южен Ливан.

Според вестника някои правителствени представители са потърсили забавяне на доставката поради опасения от евентуални цивилни жертви и дипломатическия отзвук след това.

Ракетите М-26 се изстрелват по десетки наведнъж и носят стотици снаряди, които след експлозията се разпръскват на широк периметър.

Те могат да бъдат използвани много успешно срещу укриващи се бойци, но използването им срещу цели в населени места според официални представители може да причини човешки жертви.

Израел поиска ракетите, тъй като чрез бомбардировки и други снаряди досега не успя да спре ракетните нападения на Хизбула в продължаващия вече месец конфликт, цитира анонимните източници изданието.

Очаква се молбата на израелските власти да бъде одобрена скоро.