Израел обяви завършването на оборудвана със сензори подземна стена от своята страна на ивицата Газа - контрамярка на действията на бойците на "Хамас", които през 2014 г. използваха тунели, за да изненадат израелските войници, предаде Ройтерс.

Проектът бе обявен публично през 2016 г. Той включва и надземна ограда, морска бариера, радарни системи и помещения за управление и контрол.

"Бариерата, която е иновативен и технологично напреднал проект, лишава "Хамас" от една от възможностите ѝ за проникване. Тя поставя сензори и бетон между терористичната организация и жителите на южната част на Израел ", коментира израелският министър на отбраната Бени Ганц.

Бариерата включва стотици камери и радари и се простира на 65 километра. За изграждането ѝ са използвани 140 000 тона желязо и стомана. Морската бариера пък е оборудвана със средства за откриване на проследяване по море и дистанционно управлявана оръжейна система.

Израел и "Хамас" водиха няколко войни, откакто групировката взе контрола над ивицата Газа през 2007 г. За последно конфликтът ескалира през май.

Израелските спецслужби задържаха над 50 членове на „Хамас“

Израелските спецслужби задържаха над 50 членове на „Хамас“

Те са "участвали в създаването на инфраструктура за тероризъм"...