Израел е предложил на Турция 20 милион долара компенсации на роднините на тези, които бяха убити и ранени при израелска операция на кораба „Мави Мармара", отбелязва израелският вестник „Аарец", цитиран от „Франс прес".

Припомняме, през 2010 година израелски командоси атакуваха в международни води хуманитарен конвой за Газа с активисти от "Флотилията на свободата за Газа". На кораба „Мави Мармара" бяха убити 9 турски активисти. Конвоят се опита да пробие наложената от Израел морска блокада над Газа.

Израелското издание се позовава на западни дипломати, които са запознати с преговорите. Турция все още не е отговорила на предложението на Израел.

Инцидентът доведе до влошаване на отношенията между двете страни.

Преговорите между двете страни започнаха през март 2013 година, след като Израел официално се извини на Турция, за да възстановят дипломатическите си отношения. Президентът на САЩ Барак Обама също притисна двете страни да започнат да преговарят.

Разговорите бяха прекъснати за няколко месеца, но през декември отново бяха подновени, след като израелски представители пътуваха до Истанбул и Турция отхвърли предложения на Израел, отбелязва израелското издание.

Западни дипломати, цитирани от „Аарец" са заявили, че Анкара иска 30 милиона долара, а Израел първоначално е предложил само 15 милиона долара.