Премиерът Бенямин Нетаняху намеква пред НАТО, че Израел е възпрепятствал отвличане на самолети и атентати в европейски градове, съобщава The Times of Israel.

"Ние, чрез нашите разузнавателни служби, предоставихме информация, която спря няколко десетки големи терористични атаки, много от които в европейските страни", обяви той пред чуждестранни дипломати в Йерусалим.

"Някои от тях биха могли да бъдат масови нападения, най-лошите, които някога са възможни на територията на Европа - и още по-лошо, защото те са свързани с гражданската авиация. Израел е възпрепятствал това и по този начин е помогнал за спасяването на много европейски животи", обяснява Нетаняху. Той не предоставя подробности за естеството на атаките, за чието предотвратяване Израел е помогна.

На среща на посланиците на НАТО в Израел, Нетаняху коментира, че Йерусалим допринася за сигурността на всеки един от членовете на западния отбранителен съюзи, тъй като се бори както със сунитските, така и с шиитските радикали в исляма.

Освен че се бори с ДАЕШ (Ислямска държава) срещу тероризъм насочен към европейските градове, Израел също така възпрепятства групата да създаде втора крепост в Египет, каза той.

"ДАЕШ се унищожава в Ирак и Сирия, но се опитва да установи алтернативна териториална база в Синай. Израел допринася за предотвратяването на това по безброй начини. Като цяло бих казал, че Израел е най-мощната местна сила в Близкия изток, която се бори с радикалния ислям", обяснява Нетаняху. 

Освен това Израел помага на НАТО като се бори с Иран, доминиращата шиитска сила, допълва премиерът. Еврейската държава не само се стреми да възпрепятства Ислямската република да придобие ядрени оръжия, но също така е "абсолютно ангажирана да възпре Иран да създаде военна база в Сирия. И подкрепяме думите си с действия", добавя той.

"Освен това Иран планира да внесе 100 хиляди шиитски бойци в Сирия като част от стремежа си да доминира и в крайна сметка да "завладее" Близкия изток. Ако Техеран успее в усилията си, радикалните сунитски и шиитски сили ще се сблъскат в Сирия, изпращайки милиони бежанци на европейските брегове", предупреждава Нетаняху.

"Къде ще се отрази (сунитско-шиитски сблъсък в Сирия)? В Европа. Къде отива човешкият поток? За Европа. Кой предотвратява това точно сега? Израел? В момента само Израел. Но аз твърдя, че това е общ интерес, който имаме", коментира той пред посланиците от НАТО.

Израел и НАТО си сътрудничат по въпросите на сигурността в продължение на десетилетия, но напоследък увеличиха връзките си значително. Миналата година Израел откри първия си офис в централата на НАТО в Брюксел.

 

 

Миналата седмица началникът на щаба на IDF Гади Айзенкот коментира, че Хизбула е най-сериозната непосредствена заплаха за Израел, последвана от други джихадистки групи, подкрепяни от Техеран, разположени на сирийската граница.

Описвайки Иран като "многоизмерна заплаха", шефът на армията коментира, че най-тревожно е желанието на Ислямската република да получи ядрени способности, последвано от усилията за постигане на хегемония в региона.