Вицепремиерът на Израел Силван Шалом предупреди, че е възможно да се проведе военна операция на израелските военни в сектора Газа, като отговор на палестинския обстрел.

Тази нощ Израел проведе кратка операция, при която имаше ранени палестинци, между които и две деца. Тя беше отговор на ракета, изстреляна отново от бойците на „Хамас". Израелските ВВС атакуваха няколко обекта - скривалища за оръжие в сектора.

"Ако ракетният обстрел към Израел не се прекрати, ще трябва да активизираме нашите действия. Може да се окажем принудени на проведем още една военна операция", казва Шалом, цитиран от агенция Новости.

Той допълва, че управляващите в Израел се надяват такъв вариант да бъде избегнат, но „може да нямаме и друг избор".

Предупреждението от страна на Израел идва 15 месеца след последната военна операция в сектора Газа - „Излято олово", която се проведе в края на декември 2008 и началото на 2009 година.
Тогава при кампанията загинаха 1 400 палестинци и 13 израелски войници. Израел понесе критиката на международната общност заради операцията и най-вече заради използването на фосфор, но и обстрелът с „Катюши" откъм Газа така и не намаля.

Само през март месец тази година по Израел са изстреляни 20 реактивни и минометни снаряда, а в последните месеци се активираха нападенията от палестински бойци по граничните постове. Преди две седмици пък именно от такава ракета загина тайландски работник.

Предупреждението идва малко след като за пореден път мирни преговори по регулиране на Близкоизточния конфликт така и не започнаха, замразени почти напълно от три години.

Независимо от усилията на международната общност да подновят разговорите, Израел предизвика палестинците с плановете си за строителство на нови поселения.
От отсрещната страна - "Фатах" обвини Израел, че саботира преговорите, а "Хамас" по-често започнаха да изстрелват "Катюши".