Израелски въздушен удар в неделя сутринта уби няколко души и рани други в района на Джабалия, Северна Газа, съобщиха палестинските медии. Вследствие на ударите са нанесени щети на няколко къщи в този бежански лагер, който е в центъра на израелската офанзива в региона от три седмици, предава "Ройтерс".

Израелските сили твърдят, че операцията им в северната част на Газа има за цел да унищожи присъствието на бойци на Хамас, които са се прегрупирали там. През последните дни израелската армия е "елиминирала над 40 терористи" в района на Джабалия и е конфискувала големи количества военно оборудване.

Междувременно броят на загиналите от удар срещу жилищен квартал в Бейт Лахия късно в събота нарасна до 40, според палестинската информационна агенция WAFA. Израелската армия заяви, че е извършила "прецизен удар с боеприпаси" срещу цел на Хамас в района, но големият брой жертви, съобщен от медиите, не съответства на използваните оръжия според армията.

Израелските удари върху градовете Джабалия, Бейт Ханун и Бейт Лахия за последните три седмици са довели до около 800 жертви, съобщава Министерството на здравеопазването в Газа. Палестинските здравни служители посочват, че атаките сериозно са затруднили работата на здравните екипи и блокират достъпа до засегнатите райони.

16 палестинци убити при израелски удар срещу училище в Газа

16 палестинци убити при израелски удар срещу училище в Газа

Ден след като Антъни Блинкън помоли Нетаняху да работи за подобряване на хуманитарната ситуация в анклава