Израел прогони хиляди палестински работници обратно в обсадената Газа в петък, предприемайки строги мерки срещу работодатели и работници от територията, които преди това са получили разрешения за работа в Израел и в окупирания Западен бряг (също палестинска територия), предава Ройтерс.

Голям брой работници се завърнаха през пропускателния пункт "Керем Шалом" между Израел и Газа, който е затворен след нахлуването на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

"Преди ги обслужвахме, работехме за тях в къщи, в ресторанти и на пазари в замяна на най-ниските заплати и въпреки това сега сме унижени", каза Джамал Исмаил, работник от бежанския лагер Магази в централната част на Ивицата Газа.

По-рано Израел издаде повече от 18 000 разрешителни, позволяващи на жителите на Газа да преминат в Израел и окупирания от Израел Западен бряг, за да работят в сектори като селското стопанство или строителството, които обикновено осигуряват заплати до 10 пъти повече от това, което работник може да спечели в блокираната Ивица Газа.

Системата обаче беше премахната, тъй като Израел отмени предишната си политика на предлагане на икономически стимули срещу стабилност.

"Израел прекъсва всички контакти с Газа. Няма да има повече палестински работници от Газа", се казва в изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. "Онези работници от Газа, които са били в Израел в деня на избухването на войната, ще бъдат върнати в Газа."

Не е ясно колко жители на Газа са били в Израел на 7 октомври, когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха през оградената граница и нападнаха южните общности, убивайки 1400 души и отвеждайки 240 в плен в Газа.

Въпреки това високопоставен представител на палестинските власти каза, че 4950 жители на Газа са избягали на Западния бряг от Израел и се смята, че около 5000 са били задържани от Израел.

Палестинците имат ограничено самоуправление в районите, където живеят на Западния бряг, който е под израелска военна окупация.

Хамас готов на компромис - разменя заложниците срещу всички затворници

Хамас готов на компромис - разменя заложниците срещу всички затворници

"Хамас" държи 242 души заложници, а Израел - около 5000 затворници