"Хамас" е готов на "пълен компромис" с Израел по сделката за освобождаването на всички израелски заложници, заловени на 7 октомври. Това заяви старши член на Политбюро на "Хамас" Гази Хамад в интервю за NBC News.

В същото време Хамад изложи искане, което според NBC News израелците вероятно ще отхвърлят: Израел "да освободи всички палестински затворници от израелските центрове за задържане". "Искаме тези хора да се върнат у дома", каза Хамад. "И ние искаме нашите затворници да се върнат у дома също сега." Така че мисля, че сега сме готови за пълен компромис, пълна сделка, за да разменим всички заложници, военни или цивилни."

Според Израел "Хамас" държи 242 души заложници от 7 октомври насам.

Четирима заложници бяха освободени от самите членове на групата, а друг беше освободен от израелските войски.

"Хамас" твърди, че крие заложниците в "безопасни места и тунели" в ивицата Газа. По-рано представители на израелската армия съобщиха, че сред заложниците има 20 деца и от 10 до 20 души на възраст над 60 години. Сред заложниците има и руснаци, точният им брой не е известен.

Руският посланик в Израел Анатолий Викторов говори за трима руски граждани (също притежаващи израелски паспорти), израелските власти - за шестима. "Хамас" съобщи, че е получил списък от Москва с имената на осем заложници.

ООН съобщи през юли че Израел държи около 5000 палестинци в затвора, включително 160 деца. От тях, според организацията, 1100 са били задържани без обвинение и съд.

В интервю за NBC News Хамад призова Израел да спре агресията си срещу ивицата Газа. Миналата седмица той също каза пред ливанския телевизионен канал LBC, че "Хамас" "трябва да елиминира" еврейската държава и че "Хамас" е готов да повтори операцията си от 7 октомври "за втори, трети, четвърти" път.

"Искаме да продължим борбата срещу окупацията", каза Хамад пред NBC News. "Това е наше законно право." На въпрос на репортери какво ще направи "Хамас" в отговор на това, че Израел спре атаките срещу Газа, Хамад каза: "Искаме да спрем агресията, убийствата и клането на нашия народ. И след това можем да обсъждаме всичко за заложниците, за затворниците, за всичко, но първо те трябва да спрат агресията.

Антъни Блинкън пристигна в Израел, за да се срещне с Нетаняху

Антъни Блинкън пристигна в Израел, за да се срещне с Нетаняху

Той ще прекара около час с израелския лидер, след което ще се срещне с членове на "военния кабинет"