Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Израел в петък сутринта и се среща с премиера Бенямин Нетаняху, пише рускат служба на "Би Би Си".

Предишните преговори между двамата продължиха седем часа, като сега се очаква американският висш дипломат да прекара около час с израелския лидер. След това той ще се срещне с членове на "военния кабинет" - освен Нетаняху, той включва министъра на отбраната Йоав Галант и бившия министър на отбраната и лидер на опозиционната Партия на националното единство Бени Ганц. След това Блинкън трябва да проведе разговори с израелския президент Исак Херцог.

По-късно, след края на срещата, държавният секретар на САЩ ще пътува до Йордания. Това е второто посещение на Блинкън в Израел след атаката на Хамас срещу Израел. Настоящото посещение на ръководителя на американската дипломация ще се съсредоточи върху мерките за минимизиране на щетите върху цивилните в ивицата Газа.

Както отбеляза кореспондентът на Би Би Си в Йерусалим Йоланд Кнел, тонът на американската дипломация по отношение на войната на Израел с Хамас напоследък се промени. Докато пътува до Близкия изток, Блинкън каза, че ще говори за "конкретни стъпки" за минимизиране на щетите за цивилни.

Белият дом предложи серия от локализирани паузи в боевете, за да се позволи на помощта да достигне Газа или да се позволи извършването на евакуации. Съединените щати обаче подчертаха, че тези паузи ще бъдат значително по-малки от пълното прекратяване на огъня, което би било от полза за Хамас.

Кореспондентът на Би Би Си Антъни Зуркър отбелязва, че целите на САЩ сега са да продължат да показват подкрепа за Израел, като същевременно полагат видими и ефективни усилия за ограничаване на нарастващата хуманитарна криза в Газа и да предотвратят разпространението на войната между Израел и Хамас в целия регион, обръщайки го в мащабен въоръжен конфликт.

ОАЕ предупреждава за риск от разрастване на конфликта в Близкия изток

ОАЕ предупреждава за риск от разрастване на конфликта в Близкия изток

Има реална опасност екстремистки групи да се възползват от ситуацията в ивицата Газа