Израел заяви, че е обградил най-големия град в ивицата Газа и фокусът на стремежа си да унищожи Хамас, докато Съединените щати са готови да притиснат премиера Бенямин Нетаняху да се съгласи на паузи в битките, за да може хуманитарната помощ да стигне до палестинския анклав.

Конфликтът наближава края на четвъртата си седмица, като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън трябва да посети Израел за втори път в рамките на един месец, за да се срещне с Нетаняху, докато израелската армия се бори с бойците на "Хамас".

"Ние сме в разгара на битката. Постигнахме впечатляващи успехи и преминахме покрайнините на град Газа. Напредваме", каза Нетаняху в изявление, след като военните казаха, че са обкръжили главния град на крайбрежния анклав.

Когато Блинкън напусна Вашингтон за Близкия изток, той каза, че ще обсъди конкретни стъпки за минимизиране на щетите за цивилните в Газа. Междувременно Белият дом заяви, че всички паузи в битките трябва да бъдат временни и локализирани и настояха, че няма да попречат на Израел да се защитава.

Нарастващите жертви сред палестинските цивилни, заедно с острия недостиг на храна, вода, лекарства и гориво , засилиха призивите на световните лидери за пауза в боевете или прекратяване на огъня.

Израел отхвърли тези призиви, заявявайки, че се е насочва само срещу бойци на "Хамас", които обвинява, че умишлено се крият сред населението и цивилните сгради. Белият дом също отхвърли призивите за прекратяване на огъня.

Здравните власти в Газа твърдят, че най-малко 9061 души са били убити в Газа, откакто Израел започна нападението си срещу анклава с 2,3 милиона души като отмъщение за смъртоносните атаки на бойци на "Хамас" срещу Южен Израел.

Група независими експерти на ООН предупреди, че палестинците в Газа са изложени на "сериозен риск от геноцид".

"Призоваваме Израел и неговите съюзници да се съгласят на незабавно прекратяване на огъня. Времето ни изтича", се казва в изявление на групата специални докладчици на ООН.

Израелската мисия към ООН в Женева нарече коментарите на докладчика "достойни за съжаление" и обвини "Хамас" за смъртта на цивилни. Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, каза, че определянето на геноцид може да бъде направено само от съответен съдебен орган на ООН.

Израел твърди, че "Хамас" е убил 1400 души, предимно цивилни, и е взел повече от 240 заложници при атаките на 7 октомври.

Белият дом заяви в четвъртък, че обмисля поредица от паузи в конфликта.

"Това, което се опитваме да направим, е да проучим идеята за толкова паузи, колкото може да са необходими, за да продължим да осигуряваме помощ и да продължим да работим за безопасното извеждане на хора, включително заложници", каза говорителят на националната сигурност на САЩ Джон Кърби пред репортери.

Блинкън също трябваше да се срещне с външния министър на Йордания Айман Сафади в Аман в събота. В изявление Сафади каза, че Израел трябва да сложи край на войната срещу Газа, където според него извършва военни престъпления, като бомбардира цивилни и налага обсада.

Арабската сила в Персийския залив, Обединените арабски емирства (ОАЕ), предупреди в петък, че напрежението в Близкия изток "наближава точката на кипене" и че работи "безмилостно" за постигане на незабавно и пълно хуманитарно прекратяване на огъня.

"Рискът от регионално разпространение и по-нататъшна ескалация е реален, както и рискът екстремистки групи да се възползват от ситуацията, за да прокарват идеологии, които ще ни държат заключени в цикли на насилие",каза Нура ал-Кааби, държавен министър на външни работи, на конференция в Абу Даби.

Израел ще задържи данъчните приходи за Палестинската власт, предназначени за Газа

Израел ще задържи данъчните приходи за Палестинската власт, предназначени за Газа

Нови финансови рестрикции срещу "Хамас"