Израел за втори път този месец разреши на Египет да въведе свои военни части на Синайския полуостров, съобщава агенция Ройтерс.

Една от основните задачи на военния контингент ще бъде охраната на газопровода, взривен на 5 февруари. По това трасе Египет доставя синьо гориво на Йордания и Израел.

Освен това военните части трябва да помогнат за осигуряване на ред на полуострова, който беше нарушен по време на протестите, довели до оставката на президента Хосни Мубарак.

Не е известно колко време ще останат там египетските войници.

Навлизането на първия египетски контингент от 800 войници стана на 30 януари, когато протестите бяха в своя пик. Каква е числеността на втория контингент не се съобщава.

Числото на египетските военнослужещи на Синайския полуостров според Кемп-Дейвидското споразумение от 1979 година е силно ограничено. В замяна на демилитаризацията на региона Тел Авив се съгласи да върне Синайския полуостров на Египет.

След оставката на Мубарак министърът на отбраната Хусейн Тантави заяви, че всички договорености с Израел ще продължат да действат и няма да има ревизия на споразуменията между двете страни. В частност става въпрос за блокадата на сектора Газа. Израел се опасява, че снемането на блокадата ще засили позициите на палестинските бойци от „Хамас".