САЩ официално потвърди, че Израел провежда широкомащабни военни изпитания, които се явяват подготовка за евентуален удар по ирански ядрени обекти.

Според съобщението на Пентагона, една от целите на подобни действия, е да стане ясно, че Израел е готов за военна операция.

Изданието The New York Times съобщава, че повече от 100 израелски изтребители F-16 и F-15 са взели участие в маневрите, провели се в първата седмица на юни месец, пише MIGnew.

Експерти коментират, че маневрите се явяват опит да се привлече вниманието на противника към възможното военно противопоставяне и да се илюстрират сериозните намерения на Израел по отношение на иранската ядрена програма.

Израелските официални лица обаче отказват какъвто и да е коментар по въпроса.
Висш представител на военните посочва, че военновъздушните сили на страната провеждат регулярно тренировки и изпитания, които имат за цел подготовката за реагирането на потенциалната заплаха, която изхожда от Израел.

Официалните представители на Пентагона са съобщили, че освен регулярната подготовка, другата цел на тренировката е да се отрепетира авиоудра по Иран и изпитанието на ракета с далечно действие.

Източникът също съобщава, че тренировката е подготовка аза военна кампания, ако другите санкции и мерки не успеят да принудят Иран да се откаже от производството на ядрена бомба.

Те целяха да ни се покажат, на нас, на Европа и на Иран, казва източникът от Пентагона и допълва, че в последно време този тип сигнали се повтарят на различни нива.