Израелската армия е ударила позиции в Ивицата Газа в отговор на баража рано тази сутрин от повече от 25 ракети, изстреляни от Газа по населени места в южната част на Израел, като от палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" са идентифицирали една от ударените цели като тренировъчен лагер, съобщават израелските медии.

"Израелските въоръжени сили оперират в Ивицата Газа в момента", изтъкна говорител на израелската армия в изявление, допълвайки: "Експлозиите, чути сега, са вследствие на тази активност. Подробности ще бъдат съобщени по-късно."

ПВО на Израел прихвана ракети от ивицата Газа

ПВО на Израел прихвана ракети от ивицата Газа

Една е паднала в детска градина

Ударите са били извършени малко след като израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да отговори "с голяма сила" на обстрела от Газа, при който един от снарядите се е приземил точно пред детска градина, по-малко от час преди децата да пристигнат.

Говорител на "Хамас" коментирал, че "Израел ще се провали в опита да промени правилата на конфликта и да наложи нови правила. Съпротивата в Ивицата Газа си запазва правото да реагира или да замълчи в съответствие с интереса на нашия народ, като това не е израз на слабост".

Палестински представител в Газа, цитиран от "Аарец", е заявил, че "Хамас" и останалите палестински групировки вероятно няма да отговорят на израелските удари, ако при тях не е загинал никой. Източникът добавил, че Египет е разговарял с "Хамас", "Ислямски джихад" и Израел в опит да предотврати голяма конфронтация.

"Израел разглежда атаките срещу себе си и срещу своите общности от страна на "Хамас" и "Ислямски джихад" от Ивицата Газа с голяма суровост", изтъкна Нетаняху по-рано по време на конференция преди провеждането на спешни консултации със силите за сигурност по-късно през деня.

"Израелските въоръжени сили ще отвърнат с голяма сила на тези нападения", добави Нетаняху, като подчерта: "Израел ще накара всеки, който се опитва да го нарани, да плати тежка цена, а ние разглеждаме "Хамас" като отговорни за предотвратяването на такива атаки срещу нас."

Израелската армия разглежда "Хамас", които контролират Газа, за отговорни за всяка атака, идваща от опустошения крайбрежен палестински анклав.

Това е била най-голямата атака от Ивицата Газа, от гледна точка на броя на изстреляните ракети, от войната през 2014 г. между Израел и "Хамас" насам.

Един човек е бил леко ранен. Повечето от снарядите са били прихванати от израелската противоракетна система "Железен купол".

В изявление "Ислямски джихад" определят атаката си като "благословена реакция на съпротивата", добавяйки, че "кръвта на нашия народ не е евтина".