Израелската армия съобщи, че 10 нейни войници са били убити в битките в северната част на Ивицата Газа във вторник, информира Би Би Си.

Така на 12 декември израелската армия претърпя най-големите си загуби за цялата сухопътна операция срещу Хамас в Газа.

Девет военни, включително командир на батальон и полковник, бяха убити в боевете в град Шея, разположен източно от град Газа. Съобщава се, че те са били жертва на предварително координирана атака.

Общият брой на убитите израелски военни от началото на сухопътната операция в Газа е 115.

Бени Ганц, министър на военния кабинет на Израел и бивш началник на щаба, написа в социалната мрежа X (бивш Twitter), че войната идва с "тежка, болезнена и трудна цена" за Израел.

Повечето израелци смятат, че продължаването на войната в Газа е оправдано и необходимо. Но общество, в което почти цялото еврейско население и някои представители на други религиозни общности служат в армията, реагира много тежко на смъртта на военнослужещи.

В социалните медии някои израелци поставиха под съмнение степента, в която интензифицирането на наземната операция е свързано с натиска на САЩ да убеди Израел да намали въздушните си удари срещу Газа.

Бомбардировките не са свързани с големи загуби сред израелските военни, но водят до значителни жертви сред палестинското цивилно население.

20 от 105 загинали в Газа израелски войници са жертви на приятелски огън

20 от 105 загинали в Газа израелски войници са жертви на приятелски огън

13 войници са били убити при въздушни удари, танкови и артилерийски атаки по погрешка.