Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак е наредил да се засили разузнаването за евентуално предотвратяване, в случай на необходимост, на достигане на химическо оръжие до Хизбула.

Това заяви самият той пред Канал 10, съобщават израелски медии.
Израел се подготвя за възможна военна намеса в Сирия, в случай, че правителството на Сирия предостави ракети или химически оръжия на Хизбула, посочи Ехуд Барак.

"Аз съм инструктирал военните да увеличат своята разузнавателна подготовка и да се подготвят, с каквото е необходимо, така че ... (ако е необходимо) ... ние ще бъдем в състояние за провеждане на операция", заяви Барак в интервю за Канал 10.

"Ние следим ...за евентуалното прехвърляне на усъвършенствани оръжия , предимно противовъздушни ракети или тежки ракети „земя-земя", но също и възможността за прехвърляне на химически средства (оръжия) от Сирия в Лива ", добави той.

"В момента, в който (сирийския президент Башар Асад) започне да пада, ние ще се проведем наблюдение и ще осъществим връзка с други агенции (за разузнаване)," каза Барак.

Хизбула, която в миналото е била подкрепяна от Сирия и Иран военно и финансово, изстреля хиляди ракети, основно с малък обсег на действие, в Израел по време на Втората ливанска война. Някои ракети с по-дълъг обсег обаче достигаха централен Израел.

Израел и САЩ следят отблизо всяко движение, свързани със запасите на Сирия от химически оръжия заради опасения, че терористични групировки могат да се възползват от хаоса в страната, за да ги конфискуват.

Разузнавателните служби на САЩ смятат, че неконвенционалния боен арсенал на Сирия - за който се смята, че е най-големия в света - включва запаси от иприт, VX и газ зарин, както и ракетни и артилерийски системи, които да ги превозват.