Анкара обяви, че скоро ще бъде подписано дългоочакваното споразумение за компенсация на убитите турски граждани при израелска операция на хуманитарен кораб за Ивицата Газа преди 4 години, съобщи „Франс прес".

Припомняме, през 2010 година израелски командоси атакуваха в международни води хуманитарен конвой за Газа с активисти от "Флотилията на свободата на Газа". На кораба „Мави Мармара" бяха убити 9 турски активисти. Конвоят се опита да пробие наложената от Израел морска блокада над Газа.

Получихме от Израел окончателния документ за споразумение", каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч, цитиран от „Хюриет".

Той подчерта, че след местните избори в неделя, „нашата първа задача ще бъде обвързването на компенсацията с правен документ".

Преговорите за компенсацията между двете държави започнаха през март 2013 година, след като Израел официално се извини на Турция по настояване на американския президент Барак Обама.

Размерът на компенсацията се смята, че е един от най-трудните въпроси за разрешаване в преговорите между Анкара и Тел Авив.

През февруари израелският вестник „Аарец" съобщи, че Израел е предложил 20 милиона долара компенсация на семействата на убитите и ранените при операцията през 2010 година.