Протести в Дамаск срещу израелската офанзива в ЛиванОт израелското военно командване обявиха, че ще унищожат всеки един камион, който влиза в Ливан от Сирия.

Американското радио „Сава" съобщава, че причината за подобно решение се обяснява с предположението, че камионите могат да превозват оръжия за Хизбула.

През последните три седмици самолети на израелските военно-въздушни сили бомбардираха десетки камиони - големи и малки, пристигащи в Ливан от Сирия.
Сред тях имаше много, които превозваха селскостопанска продукция от долината Бекаа в Бейрут.
Нито един от унищожените камиони обаче не превозваше оръжие, уточняват от Новости.

От агенцията коментират, че заради факта, че камионите са мишени за израелските военни самолети, към момента цената на превоза на дадена селскостопанска продукция превишава общата цена на товарите.

От друга страна от израелски бомбардировки са застрашени и многото камиони, превозващи хуманитарна помощ в Ливан.

Междувременно Ройтерс предаде, че сирийският президент Башар Асад е приканил армията да работи за по-добрата си подготовка и да повиши бойната готовност на всички военни части.

Изправени сме пред международен проблем и регионални предизвикателства, които изискват внимание, готовност и подготвеност", се казва в обръщението на Асад към сирийската армия по случай годишнината от основаването й.

Дипломати от Дамаск информират, че от началото на конфликта между Израел и Хизбула, когато бойци на групировката отвлякоха двама израелски войници, сирийската армия е в повишена бойна готовност.

„Варварската война на унищожение, която израелската агресия поведе срещу нашия народ в Ливан и Палестина прераства в ожесточение", отбелязва в обръщението си президентът и подчертава, че Сирия ще продължи да подкрепя съпротивата в Ливан въпреки натиска отвън.