палестинаРешение на израелско-палестинският конфликт не може да се очаква в близко бъдеще. Това заяви високопоставен представител на израелското министерство на външните работи пред РИА Новости.

„В момента има процес, но мир не се предвижда. Достигането на решение на този конфликт в рамките на година или в обозримо бъдеще е нещо много амбициозно. Не е правилно да се очаква, че за 12 месеца ще бъдат разрешени всички проблеми", заяви още дипломатът.

По отношение на строителството на еврейски селища на Западния бряг, той заяви, че Израел в момента не строи нови колонии. По думите му, подобна дейност се развива единствено във вече изградени поселения и това е естествена необходимост на жителите им, която не може да бъде замразена.

Представителят на израелските власти изрази надежда, че САЩ няма да признаят едностранно палестинската държава. По думите му, това няма да остане без реакция от страна на Израел. Според него, всеки опит за пришпорване на политическия процес може да има най-негативни последствия.

Преките израелско-палестински преговори започнаха на 2 септември във Вашингтон след почти двугодишно прекъсване и почти пропаднаха след възобновяването на израелското строителство на Западния бряг.