Израел е свалил сирийски изтребител, който е проникнал във въздушното пространство на страната, обявиха от израелската армия, цитирани от местните медии.

Според говорителя на израелските въоръжени сили руската машина "Сухой" е била наблюдавана, след като е навлязла на около два километра във въздушното пространство на Израел и е била свалена от две ракети "Пейтриът".

Израелските военни уточниха, че сирийският самолет е излетял от военновъздушната база Т-4 край Хама, която е била мишена на най-малко два израелски въздушни удара в миналото. Базата е използвана от иранските сили и приютява команден център за операции с безпилотни самолети на Иран в Сирия. 

Сирийските държавни медии твърдят, че сваленият сирийски самолет е бил ударен, докато е извършвал въздушни удари в южната част на Сирия, докато е бил в сирийското въздушно пространство. Сирийските власти обявиха, че пилотът е загинал

Според Sky News Arabia самолетът се е разбил в Югозападна Сирия, в района на Ярмук, който все още е под контрола на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

Това е вторият път, в който военновъздушните сили на Израел свалят сирийски изтребител руско производство от 1985 г. насам. Предишният случай е бил през 2014 г., когато Израел сваля Су-24, който навлиза в израелското въздушно пространство над Голанските възвишения. 

По-рано противоракетните отбранителни системи на Израел са били задействани, докато сирените, известяващи нападение, са се включили в израелските поселения в Голанските възвишения, близо до границата със Сирия.

Хиляди местни жители са се втурнали към бомбоубежища за втори пореден ден. Живеещите в северната част на Израел са видели бели следи в небето, като онези, оставени от ПРО ракетите прихващачи.

Израел задейства "Прашката на Давид" заради ракети от Сирия

Израел задейства "Прашката на Давид" заради ракети от Сирия

Новата си система за противоракетна отбрана

Вчера Израел изстреля две ракети прихващачи от системата "Прашката на Давид" срещу две сирийски ракети земя-земя, носещи приблизително половин тон експлозиви, всяка от които се е насочвала към Израел, но в крайна сметка са паднали на територията на Сирия.

Вчерашният инцидент, който в крайна сметка се оказа фалшива тревога, е бил първото известно оперативно използване на ПРО системата "Прашката на Давид", която беше въведена в експлоатация през миналата година.