Израел тайно е финансирал и въоръжил най-малко 12 бунтовнически групировки в южната част на Сирия, за да държи подкрепяни от Иран милиции и терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") далеч от израелската граница, съобщават израелски медии, позовавайки се на сп. Foreign Policy.

От изданието са интервюирали повече от 20 членове на бунтовническите групировки, които са уточнили, че подкрепата на Израел е била предоставяна през последните години и е била прекратена през миналия месец.

Според информацията трансферът на оръжия е включвал нападателни оръжия, картечници, минохвъргачки и превозни средства, всички доставени през три гранични пункта, които свързват окупираните от Израел Голански възвишения и Сирия.

Тези гранични пунктове са същите, през които Израел е предоставял хуманитарна помощ в Сирия.

В информацията се допълва, че Израел е плащал на всеки бунтовник около 75 долара на месец, с допълни преводи на пари за групировките за закупуване на оръжия на черния пазар в Сирия.

Когато силите на сирийския президент Башар Асад отвоюваха обратно Южна Сирия през юли, бунтовническите групировки са очаквали Израел да се намеси заради подкрепата, която са получили.

Един от бойците е заявил в тази връзка: "Това е урок, който няма да забравим за Израел. Той не се интересува от хората. Той не се интересува от хуманността. Всичко, за което го е грижа, са собствените му интереси."

Подобни информации за подкрепа на Израел за сирийските бунтовници бяха публикувани и през миналата година.