Във вторник сутринта израелски служител говори с репортери за хуманитарната ситуация в Газа. Полковник Елад Горен, говорител на Координатора на правителствените дейности в палестинските територии (Cogat), каза, че няма хуманитарна криза в Газа, цитира думите му Би Би Си.

"Мога ясно да кажа, че не сме дори близо до минималните нива, които трябва да осигурим съгласно международното право", каза той.

Що се отнася до храната, той каза, че в Газа има доставки "за няколко седмици напред".

Запасите от вода не са достигнали предвоенните нива, но са достатъчни за задоволяване на хуманитарните нужди, каза Горен. Израел доставя вода през две линии, осигуряващи 28 милиона литра на ден.

"28 милиона литра за население от 1,6 милиона души е повече от достатъчно", каза той, имайки предвид сегашното население на южната част на Ивицата Газа.

Горен каза, че медицинските доставки остават достатъчни и отбеляза, че "всички основни съоръжения", включително болници, все още имат достъп до електричество, включително чрез слънчеви панели.

На въпрос на Би Би Си дали има реални безопасни зони в южната част на ивицата Газа той отговори, че само Ал-Маваси, област на относително открита местност на запад от Хан Юнис, може да се счита за наистина безопасна.

Ал Маваси е мястото, където Израел насърчава цивилните да търсят хуманитарна помощ. С други думи, никъде другаде на юг не е безопасно.

"Където и да е "Хамас", ние ще го атакуваме", каза полковник Горен. "Това е нашата позиция."

Израелските уверения, че няма хуманитарна криза в Газа, ще изглеждат неоправдани за тези, които наблюдават ежедневните страдания на жителите на ивицата, която е под постоянни израелски атаки повече от месец, обаче коментира Би Би Си.

ООН казва, че вече няма никаква информация за случващото се в град Газа и околните предградия.

Помощ не е пристигала в северната част на Газа от началото на кризата. ООН предупреждава, че няма информация за нуждите и положението на около 300 000 до 400 000 цивилни, за които се смята, че са там.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви в последната си актуализация на ситуацията, че помощта, идваща в анклава, е "капка в морето в сравнение с непосредствените нужди на повече от 2 милиона души, хванати в капан в Газа".

Резюмето също така посочва, че:

От 7 октомври 1,5 милиона жители на ивицата Газа са напуснали домовете си;

Телата на загиналите започнаха да се разлагат под руините на сгради и това поражда опасения от гледна точка на "хуманитарната и екологична" ситуация;

От началото на войната доставките на гориво за Газа са прекъснати, което засяга работата на болници, пекарни, водни помпи и структури на UNRWA.

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Той очаква правителствата в Европа да обърнат гръб на Израел и "търкания" зад Океана