Израелската армия е нанесла удар с безпилотен самолет по ивицата Газа в събота след бурни протести, при които трима палестинци са били ранени от израелски огън, съобщиха източници от двете страни.

Ударът в ранната вечер е един от поредицата, които настъпиха на фона на почти ежедневните протести на границата от страна на палестинците, след като Израел затвори пропускателния пункт Ерез от Газа, обобщи АФП.

Безпилотният самолет е "ударил военен пост, принадлежащ на терористичната организация Хамас, в съседство с района, където се е провеждал ожесточен бунт", съобщи армията.

Тя добави, че по време на удара са били "произведени изстрели към" израелски войници близо до границата, без да съобщава за жертви.

Палестински източник от сферата на сигурността съобщи за АФП, че "израелски самолет е насочил оръжието си към наблюдателен обект на Хамас източно от град Газа", без да споменава за жертви.

По-рано през деня палестински демонстранти се изправиха срещу израелски войници, разположени покрай граничната ограда, съобщи журналист от АФП.

Демонстрантите запалиха гуми и хвърляха камъни по израелските войници.

По данни на здравното министерство на Газа трима палестинци са били ранени от израелски огън.

Израел уби трима палестинци на Западния бряг и един в Газа

Израел уби трима палестинци на Западния бряг и един в Газа

Ескалация на напрежението в Близкия изток

Израел е наложил въздушна, сухопътна и морска блокада на бедния палестински анклав, откакто ислямистката групировка Хамас завзе контрола през 2007 г.

Хиляди палестински работници от Газа не могат да влязат в Израел поради затварянето на пропускателния пункт Ерез, което израелската неправителствена организация "Гиша" осъди като "колективно наказание".

Израел е издал разрешителни за работа на около 18 500 души от Газа, съобщи във вторник КОГАТ, органът на израелското министерство на отбраната, отговарящ за палестинските граждански въпроси.

Израел атакува структури, използвани от сирийската армия

Израел атакува структури, използвани от сирийската армия

Нарушават израелския суверенитет и Споразумението от 1974 г.

От 13 септември насам шестима палестинци са били убити и близо 100 са били ранени по време на насилието на границата, според данни на здравното министерство в Газа.

В ивицата Газа спорадично избухват въоръжени конфликти между Израел и бойци.

През май в резултат на размяна на израелски въздушни удари и ракетен обстрел от Газа загинаха 34 палестинци и един израелец.