Израелски въздушен удар срещу хуманитарни конвой, превозващ храна и гориво за болница в Газа, уби четирима палестинци в четвъртък, каза базираната в САЩ хуманитарна група Anera, докато Израел твърди, че те са били "въоръжени нападатели", което групата отерече, предава "Ройтерс".

Четиримата палестинци бяха във водещото превозно средство на хуманитарния конвой Anera, пътуващ към болница в Рафах в южната част на Газа, съобщи хуманитарната група в понеделник.

Скоро след като конвоят напусна контролирания от Израел граничен пункт с Газа Керем Шалом, четирима палестинци от общността "поеха контрола над водещото превозно средство, като се позоваха на загриженост, че маршрутът не е безопасен и има риск (конвоят) да бъде разграбен", каза Anera.

"Израелските власти твърдят, че водещата кола е превозвала многобройни оръжия. Всички първоначални доклади от очевидци показват, че не е имало оръжия", казаха от организацията.

План, съгласуван с израелските власти, предвиждаше невъоръжени охранители в конвоя. Четиримата не са били проверени, нито координирани с израелските власти, но конвоят не ги е възприел като заплаха, каза Anera.

Израелски въздушен удар е убил чуждестранни хуманитарни работници в Газа
Обновена

Израелски въздушен удар е убил чуждестранни хуманитарни работници в Газа

Ерусалим ще разследва инцидента

Анера каза, че не е имало предупреждение или комуникация преди израелския въздушен удар. Няма пострадали служители на Anera. След като четиримата бяха убити, останалата част от конвоя достави помощта, каза той.

В изявление, цитирано от множество медии, израелските отбранителни сили казаха: "Няколко въоръжени нападатели превзели автомобила в предната част на конвоя... и започнаха да го водят."

"След превземането и допълнителната проверка, която установи, че може да бъде нанесен точен удар по автомобила на въоръжените нападатели, беше извършен удар", казаха от ИД.

Израелските военни и израелското посолство във Вашингтон не бяха открити за коментар.

Израел започна антитерористична операция на Западния бряг
Обновена

Израел започна антитерористична операция на Западния бряг

Израелските войници са разменили огън с палестински бойци

Израелските военни съобщиха в събота, че техните сили са убили двама души при отделни инциденти в окупирания Западен бряг, след като един от тях проникна в израелско селище, а друг откри огън по войници.

Израелската служба за спешна помощ съобщи, че двама мъже са били ранени от изстрели при инцидентите. Те не са идентифицирани.

"Терористите се опитаха да прегазят охранител на входа на общността Кармей Цур преди малко и проникнаха в общността", казаха военните, имайки предвид израелско селище.

Войници, които пристигнаха на мястото на инцидента, убиха един от нападателите, който  открил огън по тях, се казва в съобщението.

При друг инцидент кола се запали и избухна на бензиностанция, казаха военните

Израел ликвидира командир на "Хамас" на Западния бряг

Израел ликвидира командир на "Хамас" на Западния бряг

Двама други бойци на "Хамас" са били убити от дрон

Според изявление на израелската армия, силите, изпратени на мястото на инцидента, са "застреляли и елиминирали терориста, който излязъл от автомобила и се опитал да ги атакува".

Военните казаха, че е твърде рано да се разбере дали инцидентите са свързани.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" излезе с изявление в събота, в което похвали това, което нарече "двойна героична операция" на Западния бряг, заявявайки, че "е ясно послание, че съпротивата ще остане поразителна, продължителна и устойчива, докато агресията на бруталната окупация и насочването към нашите хора и земя продължават".

Групировката обаче не пое пряка отговорност за атаките.

Насилието на Западния бряг, което вече нарастваше преди войната в Газа, ескалира наскоро със засилени израелски военни нападения и насилие по улиците между заселници и палестинци.

Великобритания притеснена от израелската операция на Западния бряг

Великобритания притеснена от израелската операция на Западния бряг

Обединеното кралство категорично осъжда насилието