Британското правителство е дълбоко загрижено от продължаващата операция на Израел в окупирания Западен бряг. Според Обединеното кралство има спешна нужда от деескалация на напрежението. Това предаде Ройтерс.

"Призоваваме израелските власти да проявяват сдържаност, да се придържат към международното право и да пресекат действията на онези, които се стремят да нагнетят напрежението", заяви говорител на британското външно министерство.

Признаваме нуждата на Израел да се защитава от заплахи за сигурността, но сме дълбоко разтревожени от методите, които Израел използва, и от съобщенията за цивилни жертви и унищожаването на гражданска инфраструктура. Обединеното кралство категорично осъжда насилието на заселниците. Не е в ничий интерес по-нататъшният конфликт и нестабилността да се разпространяват в окупирания Западен бряг, добави той.

Сблъсъците с израелските сили на Западния бряг ескалираха след началото на войната между Израел и Хамас през октомври 2023 г. Повече от 660 души, бойци и цивилни, са убити при честите атаки срещу палестинските общности на Западния бряг.

Израелските войски ликвидираха местен командир на подкрепяното от Иран движение "Ислямски джихад" на Западния бряг и четирима други екстремисти по-рано тази седмица в престрелка по време на едно от най-големите нападения в окупираната от Израел територия от месеци.

Израел ликвидира командир на "Хамас" на Западния бряг

Израел ликвидира командир на "Хамас" на Западния бряг

Двама други бойци на "Хамас" са били убити от дрон