Израелската армия е ударила повече от 400 цели в блокираната Ивица Газа през последните 24 часа, съобщава Анадолската агенция.

"Вчера "Хамас" наруши оперативната пауза и в отговор израелските отбранителни сили възобновиха битката", се казва в изявление на израелската армия.

Армията каза, че също така е "ударила над 50 цели в района на Хан Юнис".

"Изтребителите на израелските военновъздушни сили удариха оперативния команден център на "Ислямски джихад" в джамия", твърди армията, добавяйки, че "израелските военноморски сили са ударили военни цели, използвани от "Хамас".

Мосад отзова екипа си от преговорите за ново примирие в Газа

Мосад отзова екипа си от преговорите за ново примирие в Газа

След като разговорите стигнаха до задънена улица

Израелската армия поднови бомбардировките на Ивицата Газа рано в петък, след като обяви край на едноседмичната хуманитарна пауза.

Най-малко 178 палестинци са били убити и 589 ранени в петък при израелски въздушни удари, според Министерството на здравеопазването в Газа.

Хуманитарната пауза започна на 24 ноември като част от споразумение между Израел и Хамас за временно спиране на боевете, за да се позволи размяна на заложници и доставка на помощ.

Повече от 15 000 палестинци, предимно деца и жени, бяха убити при израелски атаки от 7 октомври след трансгранична атака от "Хамас".

Израелските военни настъпват на юг в Газа

Израелските военни настъпват на юг в Газа

Според израелските медии в Хан Юнис се е намирало част от ръководството на Хамас

Около 1200 израелци също са били убити, според официални оценки.

Според изявление от тази сутрин израелската армия не определя крайно време за войната си срещу "Хамас". "Ние сме решени да се борим с Хамас толкова дълго, колкото е необходимо", каза отново говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус: "Нямаме друг избор." Конрикус отново повтори военната цел на страната си за пълно унищожаване на терористичната организация, така че тя повече да не представлява заплаха за Израел в бъдеще.

Френският президент Еманюел Макрон обаче предупреди в събота, че пълно унищожаване на "Хамас" може да доведе до 10-годишна война.