Израел нанесе артилерийски удари по Сирия в неделя сутринта, след като няколко ракети бяха изстреляни оттам и паднаха в окупираните от Израел Голански възвишения, съобщи израелската армия.

Ударът на Израел и ракетните атаки от Сирия - за които никой не е поел отговорност - са последният епизод от ескалиращото насилие в региона.

"В отговор на ракетите, изстреляни от Сирия към Израел по-рано днес, артилерията на ЦАХАЛ в момента нанася удари на сирийска територия", съобщиха военните в "Туитър".

Дрон също така "в момента нанася удари по пусковите установки в Сирия, от които са изстреляни ракети към израелска територия".

Шест ракети бяха изстреляни към Израел в събота вечер, като две от тях се приземиха в окупираните от Израел Голански възвишения, съобщи армията. Най-малко една е била прехваната от израелската система за противовъздушна отбрана.

Районът на Голанските възвишения е с площ 1 200 кв. км. Граничещият с Ливан планински масив - е завзет от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. По-късно Израел го анексира, което никога не е признато от международната общност.

Нарастването на насилието и размириците се случва по време на мюсюлманския пост Рамадан, еврейската Пасха и християнския Великден.

Израел удари военни обекти в Сирия

Израел удари военни обекти в Сирия

Мишена са били бази на иранските милиции

В сряда израелската полиция щурмува молитвената зала на джамията Ал-Акса, третото по святост място в исляма, при внезапна атака, целяща да прогони "нарушаващи закона младежи, маскирани агитки", които според нея са се барикадирали вътре.

На следващия ден от ливанска земя бяха изстреляни над 30 ракети към Израел, за което израелската армия обвини палестински групировки, като заяви, че най-вероятно става въпрос за проиранската групировка Хамас, който управлява ивицата Газа.

След това Израел бомбардира Газа и Южен Ливан, насочвайки се към "терористични инфраструктури", които според него принадлежат на Хамас.

Това беше най-големият залп, изстрелян от Ливан, откакто Израел води опустошителна 34-дневна война с подкрепяната от Иран войнствена групировка "Хизбула" през 2006 г., и първият път, когато Израел потвърди нападение на ливанска територия от април 2022 г. насам.

Технически Израел и Ливан са в състояние на война, а линията на прекратяване на огъня се патрулира от Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), разположени в южната част на страната.

Израел напоследък засили ударите си в Сирия, насочени срещу позиции на намиращите се там проирански групировки.

САЩ съобщиха, че са убили лидер на "Ислямска държава" в Сирия

САЩ съобщиха, че са убили лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Той е отговарял за планирането на атаките в Европа