Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че 22 души са загинали, а 117 са били ранени при израелски удари в Бейрут.

Първоначалните данни бяха за 11 убити и най-малко 48 ранени.

Атаките са били насочени към жилищен район в бейрутския квартал Рас ал-Набаа. Изпратени са служби за спешна помощ, за да се справят със ситуацията, отбеляза министерството, като същевременно поиска медиите да спрат да публикуват призиви за спешно даряване на кръв, тъй като това може да попречи на продължаващите спасителни работи.

По-рано в израелските медии се появиха слухове, че цел на израелските въздушни удари в гъсто населения централен Бейрут е бил високопоставен служител на "Хизбула".

Той е бил идентифициран като ръководителя на звеното за връзка и координация на групировката Уафик Сафа. Израелските сили за отбрана (IDF) и "Хизбула" не потвърдиха информацията.

Израелските военни са атакували многоетажни сгради в центъра на Бейрут, ливанската столица, съобщава Al Mayadeen.

Ударите са унищожили четириетажна сграда в квартал Баста и са повредили осеметажна сграда в квартал Ал-Нувайри. По данни на телевизионния канал има загинали и ранени.

Експлозии разтърсиха Бейрут рано сутринта

Експлозии разтърсиха Бейрут рано сутринта

Израелската армия издаде по-рано заповеди за евакуация на части от столицата на Ливан

На 23 септември Израел обяви започването на "изпреварваща военна операция" в Ливан за унищожаване на военната инфраструктура на шиитската групировка "Хизбула". Това беше предшествано от серия масирани атаки: взривяване на пейджъри и други безжични устройства на бойците в Ливан, удари по Бейрут и южната част на страната.

Шестима загинали след удар в центъра на Бейрут
Обновена

Шестима загинали след удар в центъра на Бейрут

Ударен е медицински център на шиитската организация

В първите дни след началото на операцията Израелските сили за отбрана (IDF) съобщават за ликвидирането на редица военни лидери на групировката, а на 27 септември нанасят удар по централния щаб на "Хизбула". В резултат на това бе убит лидерът на групировката Хасан Насрала.

Поне 5 израелски удара са поразили крепостта на "Хизбула" в Бейрут

Поне 5 израелски удара са поразили крепостта на "Хизбула" в Бейрут

Отговорът на Тел Авив

През нощта на 1 октомври ЦАХАЛ започна сухопътна операция в граничните райони на Ливан. След това израелските власти обявиха ликвидирането на наследниците на Насрала.