Израелската армия заяви в сряда, че е ударила военна инфраструктура в Сирия в отговор на по-ранни атаки срещу Израел.

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха в изявление, че техните "изтребители са ударили военна инфраструктура и минохвъргачки, принадлежащи на сирийската армия, в отговор на атаките към Израел вчера (вторник)".

Военен говорител каза пред АФП, че ударите са нанесени в Сирия.

Нарастват опасенията, че войната на Израел с "Хамас" ще създаде по-широки регионални сътресения и особено допълнително ще разпали съществуващото напрежение със Сирия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан.

И Сирия удари по Израел

И Сирия удари по Израел

Ескалация на конфликта

Войната избухна, след като екстремисти от палестинското ислямистко движение нахлуха през границата с Газа на 7 октомври и вилнеят, при което израелските власти казват, че са убили повече от 1400 души.

Те също взеха повече от 220 заложници в най-лошата атака в историята на Израел, която предизвика свирепа израелска бомбардировка на крайбрежната палестинска територия, която според управляващите в Газа е убила 5791 души.

Израелските удари в неделя спряха работата на двете основни летища в разкъсваната от война Сирия, според сирийските държавни медии.

Въпреки че израелските удари многократно са причинили спиране на полетите на контролираните от правителството летища в столицата Дамаск и северния град Алепо, това е вторият път от началото на конфликта този месец между Израел и Хамас, че двете места са били ударени едновременно.

По-рано през месеца израелските удари бяха насочени към летището в Алепо, ранявайки петима души, съобщи военен наблюдател, и също така го извадиха от експлоатация, според властите.

По време на повече от десетилетие на война в Сирия Израел е нанесъл стотици въздушни удари по северния си съсед, насочени основно срещу подкрепяните от Иран сили и бойците на ливанската "Хизбула", както и срещу позиции на сирийската армия.

Израел удари летищата в Дамаск и Алепо

Израел удари летищата в Дамаск и Алепо

Повредени са пистите на аерогарите

Израел рядко коментира отделните удари, които извършва по Сирия, но многократно е заявявал, че няма да позволи на своя враг Иран, който подкрепя правителството на президента Башар Асад, да разшири присъствието си там.