Израелската армия е ударила модерна иранска противовъздушна система в базата Т-4 в Сирия през миналата седмица, а не е атакувал само група безпилотни самолети, готови за бойни действия. Това пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

В информацията се отбелязва, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е наредил удара, след като преди това го е обсъдил с американския президент Доналд Тръмп, с надеждата, че ще попречи на Иран да използва противовъздушна батарея срещу израелски изтребители, извършващи удари в Сирия.

Иран не възнамерявал да напада когото и да било в Близкия изток

Иран не възнамерявал да напада когото и да било в Близкия изток

Включително и Израел

Израелското издание "Аарец" по-рано съобщи, че ударът очевидно е бил насочен и към друго въоръжение освен безпилотните самолети, което би могло да ограничи свободата на действие на израелските военновъздушни сили в сирийското въздушно пространство.

По-рано тази седмица висш израелски военен е признал пред колумниста на "Ню Йорк таймс" Томас Фридман, че Израел е ударил сирийската база Т-4, добавяйки, че "за първи път атакувахме живи ирански цели - както съоръжения, така и хора".

Според "Уолстрийт джърнъл" Иран е започнал да укрепва противовъздушната си отбрана след ескалацията, предизвикана от Иран, който изпрати въоръжен дрон в израелското въздушно пространство, което доведе до ответни удари на Израел в Сирия. Израелски изтребител Ф-16, който извърши въздушни удари срещу сирийска военновъздушна база, беше свален по време на ответни удари.

Израел призна, че за първи път е ударил ирански цели в Сирия

Израел призна, че за първи път е ударил ирански цели в Сирия

За първи път атакувахме ирански цели - обекти и хора

Официален представител на Израел е казал пред "Ню Йорк таймс", че инцидентът "откри нов период", добавяйки, че "това е първият път, когато видяхме Иран да върши нещо срещу Израел, а не чрез трето лице".

"Уолстрийт джърнъл" уточнява, че Израел е проследил ирански самолет, който е летял с ракетна система Тор от Техеран до Т-4 след удара на Израел. В информацията се отбелязва, като се цитират служители от разузнаването, че Израел е действал светкавично, за да унищожи новата противовъздушна система на Иран преди да бъде приведена в действие,

Седем членове на Иранската революционна гвардия, включително командирът на звеното за безпилотни самолети, бяха убити при ударите срещу базата Т-4 край град Хомс.