Израелско разследване на убийството на седем хуманитарни работници при въздушен удар в Газа тази седмица откри сериозни грешки и нарушения на процедурата от страна на военните, в резултат на което двама офицери бяха уволнени и висши командири официално порицани, предава "Ройтерс".

Разследването установи, че израелските сили погрешно са допуснали, че атакуват въоръжени мъже от "Хамас", когато нанесли удар с дрон срещу трите превозни средства на групата за хуманитарна помощ на "Световната централна кухня" (WCK), и че стандартните процедури са били нарушени.

"Ударът върху транспортните средства за оказване на помощ е сериозна грешка, произтичаща от сериозен провал поради погрешна идентификация, грешки при вземането на решения и нападение, което противоречи на стандартните оперативни процедури", се казва в изявление на военните, публикувано в петък.

В него се каза, че началник-щаб на бригада с чин полковник е бил уволнен, както и офицер за огнева поддръжка на бригада с чин майор и са наложени официални порицания на висши офицери, включително генерала начело на Южното командване.

Израелската армия използва изкуствен интелект, за да помогне с идентифицирането на цели за бомбардировки в Газа, CNN разкри по-рано в четвъртък, цитирайки разследване на +972 Magazine, Local Call и шестима служители на израелското разузнаване, според които човешката намеса при подбора на цели е "минимален".

Един служител, пожелал да запази анонимност, сподели "че човешкият персонал често служи само като "гумен печат" за решенията на машината" и обикновено посвещава само около 20 секунди на всяка цел - като се увери, че са мъже - преди да разреши бомбардировка.

Известният готвач Хосе Андрес, основател на благотворителната World Central Kitchen (WCK) заяви пред "Ройтерс" в емоционално интервю в сряда, че израелската атака, при която бяха убити седем от неговите хуманитарни работници в Газа, е била насочена към тях "систематично, кола по кола".

WCK е поддържала ясна комуникация с израелските военни, които според него са знаели движенията на неговите хуманитарни работници.

"Това не беше просто лош късмет, когато е била хвърлена бомба на грешното място, каза Андрес, с което опроверга изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху за неумишлен удар.

Убийството на седемте хуманитарни работници, сред които граждани на Великобритания, Австралия и Полша, двойно гражданство на САЩ, Канада и палестински колега, предизвика глобално възмущение тази седмица.

САЩ приветстват усилията на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа

САЩ приветстват усилията на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа

Вашингтон "внимателно ще проследи" конкретни показатели и развитието на рисковете от глад