Съединените щати приветстват последните усилия на Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа, каза в петък държавният секретар Антъни Блинкън, но каза, че успехът ще се измерва в резултатите за подобряване на ситуацията на място, предава "Ройтерс".

"Наистина доказателството е в резултатите и ще видим как те ще се развият през следващите дни и седмици", каза Блинкън, говорейки заедно с лидерите на ЕС в Белгия.

Президентът Джо Байдън заплаши в четвъртък да обуслови подкрепата за офанзивата на Израел в Газа с предприемането на конкретни стъпки за защита на хуманитарните работници и цивилните, опитвайки се за първи път да използва помощта на САЩ, за да повлияе на израелското военно поведение.

Запитан за действията на Израел след смяната на позицията на Байдън, Блинкън каза на журналисти, че Вашингтон "внимателно ще проследи" конкретни показатели като броя на камионите, влизащи в ивицата Газа, и развитието на рисковете от глад.

Той също така каза, че Израел трябва да се увери, че населението е защитено от неговите удари, като "максимизира всички усилия за защита на цивилните", добавяйки: "Просто не можем да имаме толкова много хора, уловени в кръстосания огън, убити и ранени занапред".

Тръмп: Израел губи войната за общественото мнение

Тръмп: Израел губи войната за общественото мнение

Според бившият президент на САЩ, Израел трябва да довърши това което е започнал - и то бързо